VF Chess Team

Šahovski klub „VF Chess Team“ je osnovan 2017. i broji 25 članova. Učesnik je 3. beogradske lige. Članovi našeg kluba su učesnici velikih međunarodnih rejting turnira koji se održavaju u Beogradu (32. Trofej Beograda). Članovima kluba obezbeđujemo kotizacije i učešće na turnirima, gde osvajaju rejting poene. Takođe obezbeđujemo i prevoz na takmičenja, što posebno pogoduje. Pored toga, igračima obezbeđujemo pojedinačan i grupni rad sa FIDE trenerima.

Većinu članova „VF Chess Team“ čine juniorke i juniori uzrasta do 16 godina, čijem razvoju smo najviše okrenuti. Njima obezbeđujemo školu šaha koju vode stručnjaci, permanentan rad sa trenerima, kao i druženje. Na ovaj način, ne samo da im usađujemo ljubav prema šahu i pravimo buduće šampione, već im aktivno podstičemo razvoj inteligencije, strateškog razmišljanja i fer-pleja i gradimo mlade ljude koji nose univerzalne vrednosti šahovske igre kao životne.

Do sada smo učestvovali na više takmičenja pod pokroviteljstvom Šahovskog saveza Beograda. U novembru 2018. osvojili smo prvi trofej u okviru juniorske lige Beograda u veoma jakoj konurenciji devet klubova. Članovima koji su učestvovali u osvajanju juniorske lige, klub je obezbedio nagrade u vidu tablet računara s instaliranim šahovskim programima.

Šta želimo da ostvarimo

Naš osnovni cilj je da nastavimo da razvijamo mlade šahiste i da ih podučavamo šahovskoj igri i sportu od najmlađeg uzrasta, kao i da im obezbedimo optimalne uslove za napredak.

Kao šahovski klub u razvoju s ambicijom da postanemo ozbiljan i perspektivan klub, osnivamo lokalne škole šaha iz kojih će se najbolji igrači priključivati prvom timu. Uz to, naša deca će značajno kvalitetnije provoditi slobodno vreme.

Škole će se osnivati u za to pogodnim prostorima. Nastavu i treninge će držati vršnjaci koji su članovi kluba (peer education) i licencirani instruktori s iskustvom u radu sa decom, po priznatim programima. Osnovne nivoe škole činiće grupe između 10 i 12 šahista.

Očekivani rezultati škole šaha „VF Chess Team“ su popularizacija i porast interesovanja za ovu igru među ciljnom populacijom.