Šah kao škola života

U  učionicama Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Pirotu, raspored klupa je 17. i 18. maja bio nešto drugačiji, a knjige su zamenile table i figure za šah. Održano je republičko prvenstvo osnovnih škola iz predmeta Šah.

Republičko prvenstvo je, u prostranoj fiskulturnoj sali, otvorio predsednik skupštine ŠK „Progres”, Boban Nikolić i direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić”, Tugomir Cvetković. Oni su svoj deci poželeli dobrodošlicu i uspeh, a istakli su da je važno biti skoncentrisan na igru, kao i druženje, bez obzira na to ko će kakav rezultat postići.

Takmičenje su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Šahovski savez Srbije. Prvog dana je održano pojedinačno takmičenje, kada je učestvovalo nešto više od 900 učenika, a drugi dan je bio rezervisan za ekipne susrete. Učesnici su bili podeljeni prema uzrastu od 1. do 8. razreda, u kategorijama devojčice i dečaci, a za najbolje su bili obezbeđeni pehari i medalje.

Petu godinu  Šahovski savez Srbije organizuje takmičenje između učenika osnovnih škola. Koordinator takmičenja i školski pedagog, Jovan Aca Krstić objasnio je da partije šaha mogu da se preslikaju i na život. 

-„U životu morate biti spremni na zamke, prepreke i da planirate. Sve je kombinatorika, a mene lično najviše podseća na matematiku”. Dodao je i da je uvođenjem šaha u školski sistem privučen veći broj mladih šahista.

Šah je u školama postao izborni predmet pre 6 godina, a Savez i klubovi traju i duže od toga. Učenici se pored školskog obrazovanja neretko odlučuju i da dodatno rade na svojim veštinama kroz  klubove. 

U ulozi sudije se našao i trener mladih šahista iz „VF chess tima”, Ognjen Pejčinović, koji je pored ovog zaduženja bio podrška dvojici najboljih učenika iz svog kluba. Za njega je rad sa učenicima u klubu izvor novih iskustava, gde se, kako kaže, uvek iznova podseti da je važno razmišljati o svim potezima u napred.

  • „Ideja našeg kluba je da probudi interesovanje za razvijanje vijuga kroz igru, u kojoj je važno misliti i biti skoncentrisan, kao i odvraćanje dece od prekomerne upotrebe telefona. Klub im, takođe, pruža priliku da upoznaju različite kulture, putujući na takmičenja i da stiču nova prijateljstva.”

Ispred kluba „VF chess team” na republičkom takmičenju škola učestvovali su Ilija Vujasinović (12) i Teodor Milosavljević (10). Teodor Milosavljević  je ovom prilikom potvrdio rezultat kao drugoplasirani za svoj uzrast, na republičkom nivou. On je sa starim i novim drugarima proglašenje pobednika sačekao igrajući se.

  • „Mislim da sam mogao i bolje, ali zadovoljan sam. Kroz šah upoznajem nove drugare, a volim i da se takmičim”.

Šah je istovremeno i igra, sport, nadmetanje, umetnost i učenje specifičnog modela razmišljanja. Deca šahu prilaze zato što ga vole i interesuje ih da nauče nešto novo kroz igru, što pravi značajnu razliku u odnosu na odrasle, koji su više takmičarski nastrojeni.

Категорије: Opšte

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *