Ово кишно суботње поподне протекло је у шаховском такмичарском расположењу за играче клуба Vf chess team.
У просторијама шаховског клуба „Победник“ на Звездари било је веома напето, али и узбудљиво.
Црно беле шаховске табле на столовима и спремни играчи један наспрам другог чекали су знак за отпочињање меча.
Тек након обављања неопходних процедура, испуњавања формулара и пребројавања играча, шаховска борба могла је да почне.


Меч Треће лиге Београда рејтингован је од стране ФИДЕ, поштовала су се ФИДЕ правила, а играчи су имали право на 90 минута за 40 потеза, плус још 30 минута до краја партије.
Циљ је фер плеј игра и јасно је наглашено да је веома важно да све протекне у најбољем реду, а судија је, кретајући се кроз салу, помно и врло сконцентрисано пратио потезе играча.


Екипу Vf chess team-а чине играчи Новаковић Алексеј, Вујасиновић Илија, Милојевић Алекса, Пејчиновић Огњен, Медић Реља, Милојевић Огњен, Петковић Лука и Домазет Филип, док су на противничкој страни, испред шаховског клуба „Победник“, шахисти Марјановић Растко, Багаш Александар, Ђаковић Тодор, Багаш Ана, Рајлић Борис, Јовановић Ивана, Рајлић Ирина и Јовановић Милан.


Такмичарски парови били су: Марјановић Растко против Новаковић Алексеја, Багаш Александар и Вујасиновић Илија, Ђаковић Тодор против Милојевић Алексе, Багаш Ана и Пејчиновић Огњен, Рајлић Борис и Медић Реља, Јовановић Ивана и Милојевић Огњен, Рајлић Ирина против Петковић Луке и Јовановић Милан против најмлађег шахисте Домазет Филипа.

Иако је меч одигран у неуобичајеним условима, са маскама на лицу, јасно се примећивала сконцентрисаност играча, како на фигуре и потезе, тако и на противника прекопута.

Такмичари се припремају за мечеве на тренинзима у шаховском клубу током недеље, а недавно су играчи клуба Vf chess team имали прилику да упознају велемајстора Ирину Чолушкињу, руску шахисткињу и да се заједно са њом припреме за овај меч.
Наши шахисти ће заједно са тренером првог тима, Ирином Чолушкињом, сваке недеље на тренинзима радити на унапређивању шаховских вештина и стицању нових знања, као и на детаљној анализи претходних мечева.

Како је време одмицало, меч је постајао све неизвеснији, како за играче нашег тима, тако и за противничку екипу.

Први такмичар који завршава меч је шестогодишњи Филип, који након лавовске борбе са доста старијим противником не успева да донесе поен за свој тим, а затим Алекса Милојевић, услед изједначеног резултата и стабилне борбе, једним потезом губи контролу над игром.

Огњен Пејчиновић односи победу, доноси поен својој екипи и тиме мотивише преостале играче да наставе да се боре.
Лука је играо нерешено, а у ишчекивању окретања резултата у корист нашег тима, постало је све напетије.
Биле су потребне 3 успешне партије од 4 меча која су била у току.

„Противник је јако добар, још увек је неизвесно, али се надам да ће бити успешан крај партије“,рекао је Реља Медић,ишчекујући можда и одлучујући потез шахисте прекопута.

Огњен Милојевић побеђује свог противника и тиме изједначава резултат на 2,5 : 2,5.

Након три сата, у игри су остали капитен екипе Vf chess team, Илија Вујасиновић, Реља Медић и Алексеј Новаковић, који се и даље боре за победу.

Услед недостатка времена, Алексеј Новаковић није успео да надмудри противника, док Реља Медић, након дугог и напетог меча, у самој завршници губи поен за свој тим.

Последњи меч у дану играо се између капитена и играча прве категорије, Илије Вујасиновића и његовог доста старијег противника. Након скоро 4 сата игре, Илија успева да одоли веома искусним нападима противника и смањи разлику између два тима.

„Током игре био сам свестан да од једног потеза зависи исход целог меча. У једном тренутку сам ја имао предност, па бисмо се врло брзо изједначили. Било је веома неизвесно до самог краја. Успео сам да остварим предност и то ми је врло брзо донело победу“, рекао је Илија Вујасиновић.

Ипак, овога пута екипа шаховског клуба „Победник“ остварује бољи завршни резултат, а наши играчи настављају да раде на себи и унапређују вештине у игри до наредног меча.


0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *